GÜNDEM

KÖKSAL GEÇİCİ ORMAN İŞÇİLERİNİ SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye geçici orman işçilerinin yıllardır neden kadroya alınmadığını sorarak, “Gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye emanet edebilmek için orman işçilerimiz sadece yılın 9 ayı değil 12 ayı kadrolu olarak çalışmalıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi.

YAGINLARLA ORMAN İŞÇİLERİNİN ÖNEMİ KAT VE KAT ARTTI

Milletvekili Burcu Köksal, önergesinde Türkiye’de son yıllarda orman yangınlarının giderek artığının gözlemlendiğini belirterek, “Özellikle yaz aylarında yaşanan orman yangınlarının sıcağın ve rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alınmasında sorun yaşanmaktadır. 28 Temmuz 2021 ve 31 Temmuz 2021 tarihlerinde 31 ilde 107 yangın görülmüştür. Bu yangınlarda orman işçilerinin önemi kat ve kat artmıştır.” dedi.

ORMAN İŞÇİLERİ 9 AY DEĞİL 12 AY KADROLU ÇALIŞMALI

Orman işçilerin bir bölümünün mevsimlik işçiler olduğunun önemle altını çizen Milletvekili Köksal, “Yıllarca bu mevsimlik işçiler 5 ay 29 günün üzerine Maliye Bakanlığı vizesi ile en fazla 4 ay daha uzatılıp ancak 9 ay 29 gün çalıştırılabilmiştir. Şu günlerde yaşadığımız tüm ülkeyi kasıp kavuran bu yangınlarda geçici orman işçilerin önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Bu süreçte yanıp kül olan ormanlarımıza nefessiz kalan ülkemize bu anlamda en iyi desteği sağlayacak bilgi ve birikime sahip yegâne kişiler orman işçileridir. Gelecek nesillere yine yeni bir yeşil Türkiye emanet edebilmek için orman işçilerinin sadece yılın 9 ayı değil yılın 12 ayı kadrolu olarak çalışması hem anayasa eşitlik ilkesine hem de sosyal devlet anlayışına yakışmakta olup bu işçilerin haklarını temsil etmek milletçe boynumuzun borcudur.” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK GEÇİÇCİ ORMAN İŞÇİLERİ İÇİN NEDEN DÜZENLEME YAPMIYOR

Köksal önergesinde Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kaç orman işçisi vardır? Bunların kaçı geçici orman işçisi, kaçı kadrolu işçi olarak görev yapmaktadır? 2007 yılından bu yana bakanlığınızca geçici orman işçileri için neden düzenleme yapılmamaktadır? Bu yangınların söndürülmesi sürecinde bakanlığınızca sağlanan ekipmanların ve iş gücünün yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Eksik ekipmanların ve kadrolu orman işçisi sayısının arttırılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?”