GÜNDEM

Kırgız Veteriner Hekimler Akü Veteriner Fakültesini Ziyaret Etti

Kırgız Cumhuriyeti Veteriner Palata Kurumunda görevli veteriner hekimlerden oluşan heyet Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesini ziyaret etti.
Kırgızistan Veterinerler İttifakı Derneği Başkanı Samatbek Aliev Tukesoviç, Veteriner ve Sıhhi Muayene Laboratuvarı Başkanı Mirgül Uzakbaeva, Kırgızistan Alameddin ili Veteriner Hizmetleri Başkanı Cürsün Omurzakov, Kırgızistan Veteriner Hekimler Odası Uzmanı Gulşan Mullakeldieva Nurmamatovna, Kırgızistan Toktogul ili Veterinerler Birliği Temsilcisi Bakıtbek Çoroev Kalanbaeviç, Kırgızistan Isık-Göl ili Veteriner Birliği Temsilcisi Mirbek Samsaliev Asekoviç, Kırgızistan Talas ili Veteriner Birliği Temsilcisi Amantur Satkınalı Uulu, Yeşil Ekonomi ve Özel Sektörün Sürdürülebilir Projesi Uzmanı Perizat Karimova, Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi Biyoteknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi İsrailov Murzakul ve Kırgızistan Türkiye-Manas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma Görevlisi ve aynı zamanda turun rehberi Nur Abdımanap Uulu’dan oluşan heyet ilk olarak AKÜ Veteriner Fakültesini ziyaret ederek Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek başkanlığında, Dekan Yardımcıları Prof. Dr.

Zeki Gürler ile Prof. Dr. Musa Korkmaz’ın da iştiraki ile gerçekleştirilen ’tanıtım ve hoş geldiniz’ temalı toplantıya katılım sağladılar.

Toplantıda Dekan Prof. Dr. Civelek, katılımcılara AKÜ Veteriner Fakültesi, Afyonkarahisar’da hayvancılık ve gıda sektörü ve AKÜ Rektörü Prof.

Dr. Mehmet Karakaş idaresinde fakülte olarak son 3,5 yılda gerçekleştirdikleri büyük atılım ve sağlanan önemli gelişmeler hakkında bilgi verdi.
’AKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri teorik ve pratik eğitimi aynı anda alıyor’
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr.

Turan Civelek, değişen ve gelişen ülke ve dünya koşullarına uyum sağlayabilen, ileri uzmanlaşmaya yönelmiş, ömür boyu öğrenmeye açık, üst düzey standartları yakalamış ve kaliteli hizmet üreten, ulusal ve uluslararası düzeyde önemli işlere imza atan ve çalışma yapan, paydaş ilişkilerini önemseyen, üniversite-sanayi işbirliğini sağlamış ve en yüksek seviyede devam ettiren, lisans ve lisansüstü eğitimde öncü ve yüksek kaliteye haiz, iline, bölgesine, ülkesine ve dünyaya tam entegre bir fakülte olma ana vizyonunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Civelek, şunları söyledi:
’Ana vizyonumuz çerçevesinde fakültemiz sahip olduğu hastane, çiftlik, laboratuvar ve uygulama imkanları ile kurulduğundan bugüne sürekli gelişen ve büyüyen bir yapıya sahip, özellikle kırmızı et ve kanatlı hayvan sektörü konusunda Türkiye’nin en önemli illerinden olan Afyonkarahisar’da fakültemiz sektöre bilimsel katkı sunan ve pratikleri ile sektörün geleceğine katkı veren bir pozisyondadır. Öğrenci eğitiminde kalite esasımızdır ve ulusal akreditasyonu alarak (VEDEK) bu tescillenmiştir.

Son 3.5 yılda sayılamayacak kadar önemli işlere imza atıldı, bir çok iş başarıldı. Sayın Rektörümüzün ve siyasilerimizin emeği büyük. Yine, sahip olduğumuz profesyoneller ile ülke hayvancılığının geleceğine ışık tutacak olan, başta ıslah çalışmaları olmak üzere, çok önemli araştırmalar fakültemizde yürütülmektedir.

Aynı zamanda fakültemiz bölgenin en önemli pet hayvan sağlığı merkezidir. Doppler ultrasonografiden tomografik incelemelere kadar birçok hizmet hastanemizde sunulmaktadır. Fakültemiz vatandaş ile bütünleşmiştir.

Yine Amanda bizim için önemli bir değer, kıymetli bir marka. Bu marka altında fakültemiz hem şehrimize hem de ülkemize açılmıştır.’
’Türkiye’nin en modern hayvan hastanesinde sona gelindi’
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr.

Turan Civelek, AKÜ bünyesinde yapımında son aşamaya gelinen Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin (yeni Hayvan Hastanesi) hem öğrenciler için hem de bölgesel anlamda çok önemli bir imkan olacağını belirterek, ’7 bin 400 metrekarelik alana sahip olacak bina içerisinde 8 adet ameliyathane, 5 adet yoğun bakım, 16 hospitalizasyon odası, 4 adet acil müdahale odası, 15 adet muayene odası, 1 adet ortak laboratuvar ve 6 adet doğumhane yer alacak. Türkiye’nin en modern hayvan hastanesi olacak AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi hizmete girmesi ile birlikte hem bölge ve inanıyorum ki ülke hayvancılığına da müspet katkı yapacak’ diye konuştu. Bu noktada Rektör Prof.

Dr. Mehmet Karakaş’a teşekkürlerini ileten Dekan Prof. Dr.

Civelek; ’Son dönemde çok yol aldık. Hastanede, çiftlikte, süt ve süt ürünleri ünitesinde, laboratuvarlarda, her yerde büyük değişim yaşanıyor. Bunları başarmak kolay olmadı, emeği olan herkese müteşekkiriz’ dedi.
Üretimde markalaşma: Amanda
Prof.

Dr. Turan Civelek, fakülte olarak Süt ve Süt Ürünleri Ünitesinde Afyonkarahisar’ın meşhur lezzeti olan kaymak üretimini manda sütünden gerçekleştirdiklerini belirterek, ’Bu konuda ’??Amanda’ ismiyle markalaşmamızı da tamamladık. Vergi levhamızı aldık.

Şehir merkezinde bu lezzeti vatandaşımızın beğenisine sunduk. Biz üniversite olarak Afyon’un hayvancılığında önemli bir yeri olan manda yetiştiriciliğini önemsiyoruz. Çiftliğimizi incelemeye gelen çok sayıda kişi oluyor.

Model olarak alınıyor. Yeni bir projemiz daha onay aldı. Anadolu mandasına özgü barınak projesi.

Bu proje ile Anadolu mandasının ıslahında önemli yol alınacak. Bu ırk korunacak ve verim özellikleri arttırılacak. Bu büyük bir hizmettir.

Ülkenin geleceğine yatırımdır. En önemli projelerimizden biridir’ diye konuştu.
Civelek, AKÜ Veteriner Fakültesi bünyesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak projeler de yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.
Heyet, Veteriner Fakültesindeki toplantının ardından fakülteye ait laboratuvarlar, hayvan hastanesi ile uygulama ve araştırma çiftliğini ziyaret ederek bilgiler aldı. Kırgızistan heyeti ayrıca AKÜ Rektörü Prof.

Dr. Mehmet Karakaş’ı da makamında ziyaret etti. >> RTURKAI.